Witamina C
Witamina C

Co to jest i jak działa witamina C?

Witamina C, czyli kwas L-askorbinowy jest bardzo popularnym i lubianym składnikiem pielęgnacyjnym. Jest bardzo silnym antyoksydantem, chroni skórę przed wolnymi rodnikami i spowalnia procesy starzenia. Dostarczanie witaminy C wraz z pożywieniem niestety nie wystarcza, ponieważ do skóry dociera tylko niewielka jej ilość. W związku z tym warto stosować preparaty kosmetyczne zawierające witaminę C, takie jak toniki, sera czy kremy. Ze względu na swoje korzystne właściwości, witamina C bardzo często występuje w kosmetykach. Efekty widoczne już po krótkim czasie od rozpoczęcia kuracji to rozjaśnienie i poprawa kolorytu poszarzałej cery. Po dłuższym czasie można zauważyć działanie gojące i rozjaśniające przebarwienia, dobroczynny wpływ na syntezę kolagenu i uszczelnienie naczyń krwionośnych, poprawę elastyczności skóry i spłycenie zmarszczek oraz działanie antyoksydacyjne, wspomagające ochronę przeciwsłoneczną. Na te efekty należy poczekać nieco dłużej i co najważniejsze witamina C musi być stosowana regularnie, ale wierzcie nam - warto.

Którą formę witaminy C wybrać? Najpopularniejsze formy witaminy C stosowane w kosmetyce.

  • Kwas L-askorbinowy (INCI: Ascorbic Acid): najbardziej znana, rozpuszczalna w wodzie postać witaminy C, o wysokiej skuteczności działania (efektywne stężenie wynosi 15% do max. 20%). Ta forma witaminy C należy do łagodnych kwasów PHA, dzięki czemu lekko złuszcza skórę. Ze względu na kwasową formę może powodować podrażnienia u osób z bardzo wrażliwą cerą. Jest wyjątkowo niestabilna i wrażliwa na czynniki zewnętrzne (temperatura, światło, nieodpowiednie pH, tlen), więc łatwo ulega rozpadowi. Produkty z tą formą witaminy C mają krótki okres przydatności, zwykle około 3-4 miesięcy. Zaletą kwasu L-askorbinowego jest to, że daje szybkie efekty rozświetlenia i poprawy kolorytu poszarzałej cery. Kosmetyki zawierające kwas L-askorbinowy mają zwykle postać wodnistych serów.
  • Tetraizopalmitynian lub izostearynian askorbylu (INCI: Tetrahexyldecyl Ascorbate lub Ascorbyl Isostearate): najdroższa pochodna kwasu L-askorbinowego, jest to postać witaminy C rozpuszczalna w olejach, idealna dla osób o cerze delikatnej i bardzo wrażliwej. Nie ma charakteru kwasowego, w związku z czym nie powoduje łuszczenia, ani podrażnienia skóry. Ta postać witaminy C charakteryzuje się najskuteczniejszym działaniem (efektywne stężenie wynosi 3% do 10%) i świetną przyswajalnością przez skórę. Efekty są widoczne po dłuższym użytkowaniu, ale działanie jest długofalowe. Jest to trwała i stabilna forma witaminy C. Występuje w postaci żółtego oleju, a kosmetyki zawierające tę formę witaminy C zwykle mają postać płynnych olejków.
  • Etylowany kwas askorbinowy (INCI: Ethyl Ascorbic Acid): nowa, stabilna i dobrze przyswajalna forma witaminy C (efektywne stężeni wynosi 10%). Jest odporna na działanie światła i temperatury. Rozpuszcza  się w wodzie i jest dużo droższa od czystego kwasu L-askorbinowego. Ta forma witaminy C potrzebuje więcej czasu, aby efekty działania były widoczne. Może być stosowana przez osoby z każdym typem cery, także z cerą wrażliwą. Nie ma charakteru kwasowego, więc nie powoduje podrażnień ani szczypania skóry. Ponadto wykazuje działanie antybakteryjne, ogranicza stany zapalne i rozwój bakterii oraz stanowi skuteczną ochronę przed światłem niebieskim.
  • Glukozyd askorbylu (INCI: Ascorbyl Glucoside): forma kwasu askorbinowego stabilizowanego glukozą. Po nałożeniu na skórę wnika w jej głębsze warstwy, a obecne w skórze enzymy, powoli rozkładają wiązanie pomiędzy cukrem a witaminą C, uwalniając ją. Glukozyd askorbylu posiada wszystkie właściwości kwasu L-askorbinowego, dodatkowo przenika w głębsze warstwy skóry i ma wyższą stabilność, dzięki czemu działa skuteczniej. Działa łagodniej niż czysta witamina C, ale ryzyko podrażnień skóry, szczególnie tej bardzo wrażliwej, nadal istnieje.

Zastosowanie witaminy C.

Witamina C może być z powodzeniem stosowana przez osoby w każdym wieku, jest odpowiednia zarówno dla starszych, jak i dla młodszych osób. W pierwszym przypadku zmniejszy widoczność zmarszczek i przebarwień, w drugim będzie przeciwdziałała powstawaniu zmarszczek oraz rozjaśni przebarwienia potrądzikowe. Kosmetyki z niskim stężeniem witaminy C można stosować w pielęgnacji porannej i wieczornej, natomiast tych o wyższym stężeniu lepiej używać na noc, ponieważ mogą one podrażnić skórę. Witamina C wspomaga ochronę przeciwsłoneczną, ale nie zastąpi kremów z filtrami. Najlepiej rano najpierw nałożyć lekkie serum z witaminą C na buzię, a po wchłonięciu nałożyć jeszcze krem z filtrem. Dzięki temu można uzyskać idealne połączenie ochrony przeciwsłonecznej i przeciw wolnym rodnikom. W kosmetyce stosuje się wiele form witaminy C, z których każda wykazuje nieco inne właściwości, a więc każda z nas znajdzie produkt odpowiedni dla siebie.

Produkty z witaminą C dostępne w naszym sklepie

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl